Waarom kerst in Luik?

Ontdek de geschiedenis die het kerstdorp van Luik tot het grootste en oudste kerstdorp van België heeft gemaakt.
Hier begint het allemaal

Waarom in Luik?

Het kerstdorp van Luik is de grootste en oudste kerstmarkt in België. Het werd bijna 35 jaar geleden opgericht en is qua omvang, duur en sfeer de grootste kerstmarkt van het land geworden. Het is een ongeëvenaard volks- en volksevenement dat elk jaar de tradities van kerstfestiviteiten in het hart van de Ardent City nieuw leven inblaast.

Al meer dan 20 jaar is de kathedraalijsbaan een essentieel onderdeel van de kerstfestiviteiten en geeft door zijn originaliteit en gezelligheid een bijzonder tintje.

Hier begint het allemaal

De geboorte van het dorp

De grootste en oudste kerstmarkt van België.

Het kerstdorp van Luik werd meer dan 30 jaar geleden geboren en is door zijn omvang, duur en geest de belangrijkste kerstmarkt in België geworden.

Open voor de wereld met de ontvangst van Zwitserse en Quebec-delegaties. Wordt regelmatig vernieuwd met nieuwe activiteiten, geëerde gasten,

DE KERSTSFEER IN LUIK

Waarden en filosofie

Het kerstdorp en de Luikse ijsbaan maken deel uit van de lange Germaanse traditie van kerstmarkten en creëren de magische en magische kerstsfeer in het hart van de stad.

Beide evenementen zijn bedoeld om kerstambachten te promoten en kerstversieringen en geschenken onder de aandacht te brengen.

Maar met respect voor het typische Latijnse karakter van Luik, innoveren het kerstdorp en de ijsbaan door een feestelijke en vriendelijke sfeer te bieden, dankzij gastronomische chalets met verwarmde terrassen, het belangrijkste kenmerk dat hen onderscheidt van hun Duitse en Elzasser tegenhangers.

De kerstdorpsraad, onder leiding van zijn „Mayeûr”, verdedigt de tradities en de taal van Luik en Wallonië.

DE KERSTSFEER IN LUIK

Folklore en traditie

Kenmerkend voor het kerstdorp van Luik is dat het een echt hart heeft, dat in zijn aderen klopt. Want Luik is inderdaad de thuisbasis van een echt dorp, met zijn wijken, de vrolijke lach en de Gallische ruzies van zijn „burgers” (dat wil zeggen van zijn exposanten), zijn kerk met zijn kinderdagverblijf geanimeerd door poppen uit Luik, zijn stadhuis dat verdronken is in Pèket en een goed humeur, en... zijn gemeenteraad, die verantwoordelijk is voor het levend houden van het dorp en de ontwikkeling van een reeks traditionele Luikse activiteiten.

Trouw aan zijn traditie zal de dorpsraad, onder leiding van zijn heer uit Mayeûr met een goed Luikse huidskleur Maurice Wilkin, overgaan tot de troonsbestijging van talrijke ereburgers en ambassadeurs van het dorp. De dorpsraad is gemakkelijk te herkennen aan zijn rode epitoge omzoomd door hermelijn en gestempeld met een of twee sterren, zijn 'Ardent' pèket-emmer in zijn hand, zijn hymne gecomponeerd door de dorpsbard Michel Azaïs, dat hij luid en duidelijk zingt, en zijn medaille met de symbolen van Tchantchès, de Pèket-fles, de Perron, de ster, de dennenboom en zijn motto, welke zingt hij luid en duidelijk, en zijn medaille met de symbolen van Tchantchès, de Pèket-fles, de Perron, de ster, de dennenboom en zijn motto, trots geïllustreerd op Een glimmende badge: „Alle djous verdronken! „(” Elke dag Kerstmis! „)!

Laten we het samen uitzoeken

Doelstelling: nul afval!

Sinds 2016 werken het dorp en de kerstijsbaan aan het verminderen van hun impact op het milieu.

Onze ambitie is om samen nul afval te bereiken.

Plastic serviesgoed voor eenmalig gebruik is verboden ten gunste van herbruikbare of composteerbare schalen; het resterende afval, dat sterk afneemt, wordt gesorteerd en naar behandelings- of herstelkanalen gestuurd.

Een erkend erfgoed

Europese kersthoofdstad

In het hart van de Euregio, vlakbij Maastricht en Valkenburg, Aken en Valkenburg, Aix-la-Chapelle en Keulen, Hasselt en zelfs Straatsburg, op weg naar de Duitse kerstmarkten, werd Luik in 2018 uitgeroepen tot „Europese kersthoofdstad”!

Georganiseerd als onderdeel van
Met de onschatbare steun van