FR  NL  EN  DE 

Presentatie

Het Kerstdorp van Luik blaast 28 (Kerst)kaarsjes uit.

Vijfentwintig jaar ! Het Kerstdorp van Luik is niet alleen de grootste van België, maar ook de oudste. Trouw blijvend aan de lange Germaanse traditie van de Kerstmarkten herschept het Kerstdorp van Luik in het hart van de stad de zo bijzondere, magische en feeërieke geest van de Kerstfeesten. Maar ook trouw blijvend aan zijn Latijns karakter, met de medewerking van zijn Dorpsraad en zijn talrijke smulchalets, heeft het Kerstdorp geïnnoveerd door te zorgen voor een feestelijke en gezellige sfeer, die er zijn voornaamste specificiteit van maakt en waardoor hij zich onderscheidt van zijn Germaanse en Elzassische collega’s.

Maar wat onderscheidt een Kerstdorp van een Kerstmarkt ? Veel elementen ! Te beginnen met zijn geest, een ware dorpsmentaliteit, waar de spotzucht van haar inwoners (de exposanten…) wedijvert met de feeërie van de op de voorgevel van de houten chalets tentoongespreide producten. Zijn organisatie ook, rond een Kerstraad bestaande uit een Mayeûr (een « burgemeester »), schepenen en raadsheren, belast met de folkloristische animatie van het leven van het Dorp. Zijn inrichting vervolgens, langs straten en steegjes, met pleintjes geanimeerd door een stadhuis, een kerk, een postkantoor, een sleepiste... En overal deze warme sfeer in hartje winter, duivels hartelijk en …uniek !

In zijn 28-jarig bestaan is het Kerstdorp van Luik door zijn grootte, zijn duur en zijn geest de belangrijkste Kerstmarkt van België geworden. Elk jaar lokken zijn 200 chalets een publiek naar Luik dat geraamd wordt op meer dan anderhalf miljoen mensen, onder wie steeds meer buitenlandse bezoekers …

Ontvang onze nieuwsbrief

OK