FR  NL  EN  DE 

Presentatie

Eenendertig jaar ! Het Kerstdorp van Luik is niet alleen het grootste maar ook het oudste Kerstdorp van België.

In navolging van de Germaanse-traditie straalt het kerstdorp  van Luik, hartje  stad, een magische-sprookjesachtige kerstsfeer uit. Toch blijft Luik trouw aan zijn Latijnse karakter, met aan het hoofd van het kerstdorp een Burgemeester en zijn gemeenteraad. De sfeer is feestelijk, culinair en gemoedelijk en precies dit maakt het zo verschillend van de Germaanse kerstmarkten en die uit de Alsace.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een Kerstdorp en een Kerstmarkt? Wel er zijn veel verschillen! Ten eerste heerst er in het kerstdorp een echte dorpsgeest. De spottende houding van de bewoners (in dit geval de exposanten) gaat samen met een betoverende presentatie van de producten in de houten chalets. Ook de organisatie is totaal anders. Er is een gemeenteraad bestaande uit burgemeester, schepenen en raadsleden die instaan voor het folkloristisch aspect van het dorpsleven. De opstelling van de chalets in straatjes, steegjes en pleintjes met gemeentehuis, kerk, postkantoor en sleepiste maken er een echt levend dorp van  … Maar het is vooral de warme kerstsfeer, hartje winter, in het centrum van de stad. Het is hartelijk, gezellig en   …  uniek!

In 31 jaar is het Kerstdorp van Luik gegroeid  qua oppervlakte, openingsdata’s en geest, tot ‘de’ belangrijkste Kerstmarkt van België. Met zijn 200 chalets trekt de markt jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers, waaronder ook steeds meer buitenlanders.  

Het Kerstdorp  sluit zich aan bij de dynamiek van ‘Luik, Kerststad’ : een project dat van Luik de hoofdstad van de Latijnse Kerstfeesten wil maken. In dit kader werkt het Kerstdorp samen met alle winkeliers van het stadscentrum en de vele andere kerstanimaties; de kerst schaatsbaan, het Europees Circus Festival, de ‘Noélies’ van Luik ( licht- en beeldspektakel in de kathedraal ). Dit alles onder de naam ‘Liège, cité de Noël’ - ‘Luik, Kerststad’.

Het Kerstdorp trekt een indrukwekkend groot aantal binnen - en buitenlandse toeristen naar onze stad en omgeving. Aangetrokken door de dynamiek rond kerst, modern in zijn diversiteit en sterkt gebonden aan de streek en de cultuur van het Land van Luik.

Ontvang onze nieuwsbrief

OK